Basisk-sundhed-alkaline-livsstil-grøntsager-nødder-frugt
alkaline

Guide til at vælge basisk

Vær opmærksom på hvad du kommer i indkøbskurven. Følg disse enkle regler for hvilke madvarer du kan købe og hvilke du skal skære ned på.

 

Mælkeprodukter og alternativer

– Lageret komælksost og flødeost

+ Smør, frisk mælk, probiotiske produkter som fx yoghurt, kokosmælk, mandelmælk, frisk ost, kvark, fløde, creme fraiche, gedemælk og gedeost

 

Korn og gryn

– Alle slags raffinerede korn, gryn og melprodukter, ægnudler, hvide ris, pasta, fuldkornsbrød, fuldkornspasta og majsmel

+ Mandelmel, amarant, havregryn, quimoa, vilde ris, boghvede, hirse, brune ris, semulje, spelt, sobanudler, rug, knækbrød, bulhurhvede, polenta, perlebyg, og coucous bør begrænses, men kan nydes inden for rammerne af den basiske kost.

 

Frugt og grøntsager

+ Alle vandbaserede grøntsager kan nydes ubegrænset i den basiske kost, såsom rodfrugter, knoldgrøntsager og bladgrøntsager, såvel som en moden frugt – både lokal og tropisk. Gærede grøntsager som kimchi og sauerkrat, tang/havgrøntsager som wakame og kelp og naturlig tørret frugt er også basisk. Bælgfrugter, såsom linser og bønner, er kilder til protein og kan nydes i mindre mængder.

 

Fedtstoffer

– Raffineret olie, margarine og kaloriereducerede smøreprodukter

+ Koldpressede jomfruolier fra for eksempel oliven, hørfrø og græskar, og de skal bruges kolde. Gode fedtstoffer kommer også fra nødder og frø.

 

Protein:

– Oksekød, svinekød, kylling, kalkun, bacon, pølser, spegepølse, al konventionelt produceret og forarbejdet kød. Begræns dit indtag af skaldyr.

+ Fisk, vildt, æg, ikke animalske kilder som bælgfrugt

 

Krydderurter, krydderier og andre smagsgivere

– Raffineret sukker (hvidt og brunt) majssirup, syltetøj, ahornsirup, kunstige sødemidler, chokolade, peanutbutter, sennep, balsamicoeddike. Færdigkøbt mayonnaise, gær, salt

+ Alle krydderurter og krydderier, havsalt, mineralsk havsalt, shoyu, tahin, tamari, miso, æbleeddike. Brug honning, agavesirup eller stevia, hvis du har brug for at søde maden.

 

Enkle udskiftninger

Usund livsstil skyldes, at vi gang på gang tager usunde valg, selvom der er oplagte, gode alternativer. Her er fem nemme ændringer, du kan foretage for at undgå de ting, der trigger dig, og dermed også den efterfølgende syrereaktion i kroppen.

 

  • Lys chokolade

Byt til: Mørk chokolade med høj kakaoprocent

Naturlig kakao er en fantastisk kilde til antioxidanter og magnesium, men kommercielt produceret lys chokolade er pumpet fuld af sukker og mælkefedt.

Et enkelt stykke mørk chokolade er lækkert, sundt og afværger sukkertrang.

 

  • Te og Kaffe

Byt til: Urtete, grøntsagste, cikoriekaffe

Naturlige stimulanser såsom ingefær og pebermynte vil virke opkvikkende uden overflødig syrepåvirkning og den efterfølgende nedtur.

 

  • Komælksprodukter

Byt til: Mælkeprodukter indeholder naturlige mineraler og probiotiske kulturer, der er gavnlige for tarmfloraen. Komælksprodukter er dog ret svær at fordøje g udløser ofte allergi, så et af de første skridt er at udskifte dem med små mængder fåre-, gede- eller mælkealternativer.

 

  • Færdigkøbt juice, smoothies og suppe

Byt til: Hjemmelavede alternativer. Alle disse kan laves på forhånd og medbringes. Ud over at være fri for tilsat sukker vil de indeholde hele frugten eller grøntsagen (og således alle vitaminerne), og du kan tilføje dine egne pift, såsom nødder, frø eller olier.

 

  • Raffineret hvidt brød

Byt til: Naturligt hvedefrit brød. Rugbrød er det oplagte alternativ. Det er mere mættende og har et lavere indhold af sukker og salt end lyst, gærhævet brød.

Syreholdige madvarer.

Selvom målet er en balanceret kostplan, er der nogle madvarer, der i deres natur er syredannende og som du bør minimere dit indtag af.

 

Kød: Hvor meget er for meget?

Vi er blevet vant til at spise kød hver dag og i stedet udelukke andre fødevarer, hvilket skaber ubalance. Men vi kan også få protein og aminosyrer ad andre veje, fx gennem korn og alternativer som tofu. Spis skånsomme former for kød, såsom fisk og vildt i små portioner.

 

Sukker

Der er nok naturligt sukker i vores kost, uden at vi tilsætter det. Desværre er vi blevet gjort afhængige af meget syreholdige kunstige sødemidler og raffineret sukker, så vi har trang til dem, selvom de faktisk er videnskabeligt overflødige. Sukker snyder fordøjelsessystemet, idet det hæmmer protein og stivelse på deres vej gennem kroppen.

 

Alkohol og koffein

Alkohol og Koffein tabte kroppen for vitale mineraler. Alkohol forstyrrer ligeledes blodsukkerniveauet og forringer optagelsen af næringsstoffer. Vi forventer ikke, at du skal være afholdende resten af livet. Et glas vin engang imellem må man gerne nyde.

 

Raffinerede og forarbejdede fødevarer

Disse fødevarer har ofte et højt indhold af sukker og salt, og er til gengæld nærmest udtømt for naturlige vitaminer og mineraler i deres lange forarbejdningsproces. De kan også indeholde kunstige ingredienser, som kroppen ikke er skabt til at omsætte så vitale organer belastes, mens fordøjelsen kæmper med at nedbryde dem. Kort sagt: Forarbejdede fødevarer fylder i kosten, men giver ingen næring

 

Mælkeprodukter

De fleste komælksprodukter er syreholdige, idet de stort set kun består af fedt og protein. Pasteurisering forringer næringsværdien yderligere. Mælkeprodukter kan dog være en del af en basisk livsstil, hvis man holder sig til små mængder af de rigtige slags.

 

 

Basiske madvarer

Størstedelen af dit daglige fødevareindtag bør bestå af basiske fødevarer

 

Grøntsager

Friske lokale grøntsager er en central del af den basiske livsstil. De bidrager med vigtige vitaminer og mineraler og danner grundstammen i næsten alle måltider.

 

Sundt fedt

Umættede fedtsyrer giver energi og sikrer sund hud, hjerne og nervefunktion. Koldpressede jomfruolier af høj kvalitet er de bedste, men bør tilsættes efter tilberedning for at bevare deres næringsstoffer. Disse sunde fedtstoffer findes også i nødder og frø.

 

Sunde korn og gryn

Korn og gryn indeholder meget næring og er en værdifuld kilde til energigivende komplekse kulhydrater. Kommercielt dyrket hvede er dog ofte højt forarbejdet og indeholder store mængder gluten, som skaber irritation i fordøjelsen. Andre kornsorter som rug, quinoa og boghvede er sundere fiberkilder.

 

Moden frugt

Noget frugt modner naturligt stiger dens næringsindhold. Lokalt dyrket frugt er bedst, men tropefrugt er også god næring. Tørret frugt er en nyttig fiberkilde, men tjek at de er tørret uden sukker eller konserveringsmidler. Og husk at tage dig tid til at tygge godt. Frugt der gærer på grund af ufuldstændig fordøjelse, danner syre.

 

Mælkeprodukter

Gå efter friske økologiske, ikke langtidsmodnede produkter fra ged eller får.

 

Krydderurter og krydderier

Disse er grundlæggende basiske og samtidig rige på vitaminer og mineraler. Væn dig til at tænke på krydderurter og krydderier som ingredienser i sig selv og ikke kun som et sidste pift.

 

 

 

Del artiklen: