Fysisk-aktivitet-par-der-løber
fysisk aktivitet

For 10 000 år siden var vi jægere.

For at få mad og klare dagens udfordringer skulle vi arbejde meget, og derfor var vi dengang meget mere fysisk aktive, end vi er i dag.

Men rent genetisk har vi ikke ændret os så meget på 10 000 år, og derfor skal vi stadig bevæge os for at opretholde kroppen funktioner. Vi er også udstyret med gener, som er vigtige for forebyggelse af sygdomme, og som kun bliver aktiveret, når vi er fysisk aktive. Med andre ord holder du dig rask, når du motionerer.

Jeg er sikker på, at når du hat set listen nedenunder, vil du tænke ”Det kan jeg sagtens klare, hvis der kommer SÅ meget godt ud af det

 

Fordelene ved at være fysisk aktiv:

  • 30 minutters fysisk aktivitet holder livsstilsygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme væk
  • Du får styrket dine knogler, så du ikke let får brud
  • Du får øget dit stofskifte
  • Du får forbedret dit kredsløb
  • Du får sænket din insulinfølsomhed, hvilket også er godt, når du skal tabe dig

 

Genne de sidste 50 år har vi fået stillesiddende arbejde, et fjernsyn og computere at sidde foran, vi sender mails i stedet for at gå til postkassen med vores breve.

For at råde bod på al denne inaktivitet skal vi huske at:

  • Være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen
  • Komme ud at få luft og sol. Også når solen ikke skinner, er det vigtigt for vores helbred at komme ud
  • Sørge for at spise sund mad, der ikke belaster vores krop

 

______

Det er i de tidlige år, man grundlægger de gode vaner for fysisk aktivitet. Derfor er det vigtigt, at dine børn – ikke mindst de lidt ældre – ser, at motion og fysisk aktivitet er en naturlig del af din hverdag, så det bliver naturligt for dem at komme i gang.

______

Man ved, at børn og unge, som er aktive og laver vægtbærende motion, får en forøget knogletæthed. Det mindsker risikoen for slid og brud, også når man bliver ældre, så det er en rigtig god ide at tage ungerne med ud og være aktive.

______

For sundhedens skyld skal dit taljemål være under 80 cm, ellers er du i risikogruppen for følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme eller type 2-diabetes.

_______

Prøv i øvrigt, at lægge mærke til, at små børn løber alle steder hen.

Det falder dem simpelthen naturligt, og de griner tit imens. Gad vide hvornår det holdte op med at være naturligt for os?

Tænk på, at vi engang løb eller gik alle steder hen. Måske vi skulle begynde at gøre det noget mere igen? Køb evt. En skridttæller, så er du sikker på, at du får gået dine 10000 skridt om dagen.

 

Læs også: Løbetræning for begyndere

Del artiklen: