Skeer på træbord
dit slanke køkken

SMID DISSE TING UD, SÅ ER DU KLAR TIL AT FÅ EN SUND OG STÆRK KROP!

  • Sukker – og alt, der indeholder sukker: slik, kiks, færdiglavede dressinger, is, kager m.m.
  • Hvidt mel – og alt, der indeholder hvidt mel: gryn, pasta, brød
  • Sødestoffer – og alt, der indeholder sødestoffer: light-sodavand, light-yoghurt, light-dressinger, light-saftevand m.m.
  • Kornprodukter: ris m.m.
  • Forarbejdet mad – og alt, der indeholder mere end tre e-numre (tjek varedeklarationen).
  • Sukker er klart den største synder, når vi taler sundhed og fedttab. Sukker får dit blodsukker til at styrte op og ned, og din krop til at overproducere insulin, så den lagrer fedt på rekordtid. Oveni giver sukker giver dig lyst til mere sukker. Derfor er du nødt til at tage en kold tyrker og kyle det ud af dit hus og dit liv i hvert fald de næste 10 uger.

 

Hvidt mel. Kroppen reagerer voldsommere på hvidt mel (og dermed også pasta) end man tror. I hvidt mel er alle kim og skaldele fjernet i forarbejdningen. Det betyder, at kroppen ikke som sådan skal gøre noget for at nedbryde det i tarmen. Derfor ryger sukkerarterne meget hurtigt i blodbanen og hæver dit blodsukker. Derudover giver det tit oppustethed og kan også give væske i kroppen, hvis du har en let reaktion på gluten, som er proteinet i hvede og mange andre kornarter.

 

Kornprodukter og kulhydrater. Nøglen til at kende forskel på de gode og de dårlige kulhydrater er at vide, hvordan de forskellige typer fordøjes. Jo hurtigere kulhydrat fordøjes, jo mere stresser det kroppen. Jo langsommere det fordøjes, jo nemmere har kroppen ved at håndtere maden, uden at blodsukkeret bliver overbelastet. Det gælder kort og godt om at vælge kulhydrater, der bliver fordøjet så langsomt som muligt. Kulhydrat fra grøntsager er gennemført sunde, for de fordøjes langsomt. Det modsatte er tilfældet for kornprodukter – især når vi bager og opvarmer dem.

 

LIGHTPRODUKTER – VEN ELLER FJENDE?

Kan jeg ikke bare spise lightprodukter? Spørgsmålet er meget nærliggende, når du skal droppe søde sager eller undvære andre ting, du er vant til at spise. Men svaret er nej. Forskningen på området peger i forskellige retninger, men min erfaring siger, at lightprodukter indeholder så mange tilsætningsstoffer, farvestoffer og andre skjulte skurke, at det ikke er noget, vi bør påvirke vores hormonsystem med og måske forsinke processen med at slippe de stædige kilo.

Del artiklen: