Laks broccoli nødder sund mad på træbord
Vigtige energikilder

DE VIGTIGE ENERGIKILDER: KULHYDRAT, PROTEIN OG FEDT

 

Kulhydrater er det primære brændstof for både krop og hjerne, og det, som vi skal sørge for at spise mest af. Kulhydrat sørger blandt andet for, at krop og hjerne fungerer optimalt, og at vi har energi til at træne.

 

  • Det er ikke lige meget, hvilke kulhydrater du spiser. De grønne grøntsager er nøglen til en fantastisk krop og en god fordøjelse. Mange tror, at alle kulhydrater er dårlige, men det er ikke rigtigt. Tværtimod er hvilke kulhydrater, vi spiser, afgørende for, hvordan vi har det, og hvordan vi ser ud.

 

  • Grøntsager er fyldt med fibre, og fibrene er med til at optimere din fordøjelse og din udrensning og stabilisere dit blodsukker. De indeholder masser af vitaminer og mineraler, der er essentielle for et sundt helbred og et sikkert fedttab.

 

Protein består af aminosyrer, som er kroppens byggesten, for eksempel når den skal reparere musklerne og gøre dem stærkere. Protein er også vigtigt for hjernens funktioner og som brændstof, når der ikke er mere kulhydrat tilbage.

 

  • Protein kommer ofte fra animalske fødevarer som kød, æg, fisk og mælkeprodukter. Der findes også mange kosttilskud med protein, for eksempel proteinpulver, proteindrikke og BCAA-tabletter. Min holdning er, at man skal forsøge at spise så naturligt og uforarbejdet mad som muligt. Derfor synes jeg, du skal holde dig til de naturlige fødevarer og kun bruge protein i pulver- eller pilleform, hvis du har specielle behov.

 

  • Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at der skal proteiner til at tabe sig! Proteiner giver dig en fantastisk mæthed, dine muskler styrke og påvirker dit blodsukker meget lidt. Forskning tyder endda på, at det kræver mere energi af din krop at nedbryde proteiner, end du får, når du indtager det. Det er det, vi kalder ”mad med slanke-effekt”, ligesom grønne grøntsager er.

 

Fedt har mange vigtige funktioner i kroppen: Når din mad skal omdannes til energi, og hud, hår og negle skal gendannes. Sundt fedt gør også din fedtforbrænding bedre og virker beroligende på sult og svær sukkertrang. Samtidig er det byggesten for vores hormoner, og derfor fuldstændig uundværligt, når vi skal holde os sunde – og ikke mindst gerne vil af med de stædige kilo! Fedtstoffer virker også beroligende på sult og svær sukkertrang. Derfor er sund fedt også meget effektivt, når du skal smide sukkeret på porten.

 

  • Min erfaring er, at kvinder har været fedtforskrækkede i mange år. Det er først nu, vi har fået øjnene op for, at vi skal have fedt – for at tabe fedt. Og at de fordele, der er ved at få nok af det sunde fedt, er helt utrolige. En strålende smuk hud, bedre fordøjelse, bedre udrensning, mindre stress og en bedre fedtforbrænding bare for at nævne nogle af fordelene.

Del artiklen: